Kitcars… kosten keuren en wetgeving

Hoe bouw je er een en hoe kom je dan aan een kenteken en wat kost dat ongeveer?

De kitcars met nieuw eigen chassis zonder typegoedkeuring moeten altijd een nieuwe individuele registratie keuring doorlopen, en krijgen altijd een nieuw bouwjaar. Vroeger kreeg men nog wel eens een oud bouwjaar van de donorauto (age related genaamd in Engeland) op basis van de oude componenten (dit was dan gunstig voor emissie eisen en lage import bpm) maar dit wordt niet meer zo gedaan. Het voertuig wordt altijd nieuw. Wel houdt men soms nog het oude kentekennummer in Engeland maar dat is voor het Nederlandse verhaal verder niet relevant.

De kitcars die gebruik maken van een donor chassis en aandrijflijn, hoeven meestal geen kenteken toelatingsprocedure te ondergaan of enkel een simpele carrosseriewijziging. Die behouden de identiteit van de donor auto en daarmee ook het bouwjaar (zgn tweederde regeling). Dit heeft als voordeel dat je geen geld kwijt bent, of heel weinig,  aan registratiekosten en belasting/bpm en veelal kunt volstaan met techniek uit de periode van de donorauto. Ook belastingtechnisch is dit een voordeel omdat er niet opnieuw bpm hoeft te worden betaald. Bekende voorbeelden zijn, VW kever gebaseerde buggies, Bonito, 2cv kitcars als Burton en Lomax etc..allemaal op zelfdragend chassis van de donor met een nieuw jasje. Maar ook body conversies op bestaande auto’s als Toyota, Pontiac Fiero zijn populair en vallen feitelijk onder het fenomeen kitcar.

2016** Let op dat per 2016 het inkorten van een VW chassis niet meer geaccepteerd wordt mbt behoud van de identiteit van de VW. Het inkorten van een VW chassis wordt niet meer gezien als behoud van chassis in de 2/3 regeling. Hierdoor is een Volkswagen kever chassis alleen nog interessant voor bodyconversies op de standaard wielbasis waardoor modellen als een 356 speedster en korte strandbuggy niet meer goedkoop geregistreerd kunnen worden op oud bouwjaar van de donor maar moeten voldoen aan de nieuwste technische milieu en veiligheids eisen en derhalve dus een nieuw bouwjaar krijgen.

Een kitcar is niet per definitie een replica. Replica’s cq “samengestelde afgeleiden van”… daarentegen zijn ook niet altijd een kitcar. Sommige replica’s/afgeleiden worden niet als kit verkocht namelijk maar enkel “fabrieks”klaar.  Van dergelijke afgeleide concepten zijn mooie doorontwikkelde voorbeelden te vinden als het Nederlandse merk Donkervoort.

Het fenomeen kitcar dateert feitelijk al van sinds er auto’s zijn, maar heeft zn naam gekregen in Engeland in de jaren 50 waar merken als Lotus, auto’s in componentvorm gingen verkopen omdat dit ook belastingtechnisch voordelen opleverde (vrijstelling btw bijvoorbeeld op kits in de jaren 60)

Een Kitcar bouwen, is dat wel haalbaar en kan je er de weg dan ook nog mee op?

Het belangrijkste punt na het vervaardigen van de kitcar met eigen nieuw chassis, als je er buiten het race-circuit ook echt de weg mee op wilt, is de toelatingskeuring.

Keuren in Nederland of Engeland?

Helaas is sinds januari 2021 door de Brexit de (IVA) toelatingskeuring via Engeland geen optie meer. Aangezien de kitcars geen typegoedkeuring krijgen en Engeland geen EU land meer is zullen deze auto’s niet meer zomaar worden geaccepteerd door de RDW zonder additionele keuringen op oa geluid en emissies. Bovendien moet nu btw worden betaald en diverse inklaringskosten als je een auto uit engeland importeert.

Deze individuele toelatingskeuring is sinds 2009 ook in Nederland mogelijk voor elk individueel vervaardigd voertuig. Er is een heel draaiboek te vinden van eisen waar je auto aan moet voldoen. Die eisen zijn wettelijk geregeld volgens Europeesche regelgeving. Je vindt deze eisen bij de RDW onder keuren individueel, onderverdeeld in diverse voertuigcategorien (BV auto valt onder rubriek M1, 3wieler onder L5e)

Belangrijk punt tav je techniek is dus ook: zorg dat je motor voldoet aan de apk2 emissie-eisen volgens de permanente eisen van het jaar van eerste registratie/keuring! Dit kan onzeker zijn aangezien je vaak niet weet hoe lang je over de bouw gaat doen.
Een kitcar bouwen met oude motoren zonder geregeld emissiebestrijdingssysteem kan dus niet meer. Voor 3 wielers is de keuring voordeliger en simpeler, dit valt grotendeels onder dezelfde eisen als bij een motorfiets. Let wel op wijzigingen voor je begint met zo’n project want emissie is een heilig onderwerp geworden zelfs bij elektrische conversie (elektromagnetische emissie, EMC).

Maar met een goedkeuring zijn we er nog niet in Nederland. Er moet nog geld naar Vadertje Staat bij de gratie Gods of welk doel het ook moge dienen, daar kom het dan: 

De BPM en slurptax

Sinds 2010 is men de wijze van bepalen van BPM, belasting personenauto’s en motorrijwielen, gaan veranderen voor M1 voertuigen (bijna alle kitcars zijn M1 voertuigen maar dus NIET de L5e driewielige motorvoertuigen met een “motorfietskarakter” zoals de MEV Tr1ke).  Er is een sekte op deze wereld die ons bang maakt voor opwarming van de aarde en dat schijnt in dit land met name door auto’s te komen en daarvoor moet natuurlijk betaald worden want dan blijft de aarde koel, schoon en goed en sommige mensen worden er nog beter van ook…..

Aanvankelijk werd de bpm bepaald aan de hand van de nieuwwaarde van de auto. Hoe duurder de auto, hoe meer bpm men diende te betalen.
Voor kitcars was dit een gunstige regeling gezien de relatief lage kosten van alle veelal gebruikte componenten. Hierdoor bleef de bpm meestal ver onder het nivo van dat van een goedkope doorsnee-productie auto. Dit is nog steeds het geval bij de driewielige kitcars waar voor de bpm de motorfietsregeling geldt.

Echter, men moest iets anders verzinnen en zo deed de slurptax stapsgewijs zijn intrede. Sinds 2013 is het zo dat er geen bpm meer over cataloguswaarde wordt betaald maar puur over co2 uitstoot. In de bovengenoemde folder van de RDW kan je precies lezen hoe de co2 bepaald wordt bij kitcars. Aangezien van individueel gebouwde voertuigen de co2 waarde onbekend is wordt die voor benzineauto’s berekend adhv ledig gewicht en motorvermogen. Dit is een soort benaderingsformule adhv de praktijk. Met een automaat valt de co2 iets lager uit dan met een handbak.  Let op dat bij auto’s met veel vermogen (met name Cobra’s met v8 en dergelijke) deze slurptax enorm op loopt en zelfs vele malen hoger kan uitvallen dan enkel de bouwkosten van de auto.

rekenvoorbeeld voor 2 nieuw geregistreerde auto’s

Westfield of 7-achtige, 650kg ledig gewicht, 180pk zetec,
187 gram co2, bpm per 1-9 2023: 19997 euro!

Cobra, 1000kg, 400pk v8,
276 gram co2, bpm per 1-9 2023: 59869 euro!

Jong gebruikte kitcars worden daardoor enorm kostbaar om te bouwen of nieuw cq jong gebruikt aan te schaffen via het buitenland. Naast de bpm zit je vaak ook nog met onmogelijke keuringseisen die veel kostbare aanpassingen vergen.

BPM vrij 

Er zijn echter wel mogelijkheden om bpm vrij te bouwen met elektrische aandrijving, want dat is natuurlijk uitstootvrij als je rijdt. Over de kolen en (nog erger) bio massa energiecentrales of gesubsidieerde windmolens en zonnepanelen of andere hernieuwbare leugens die je accu’s daarna gaan bijladen hebben we het maar niet. Probleem wat de meeste hobbyisten weerhoudt is de strengere keuringseisen aan de elektronica en zeker ook de nog hoge kosten van componenten als accu’s , controllers etc.. Daarnaast is voor de meeste hobbyisten elektronica een zwart gat.

***2018 gezien de politieke ontwikkelingen op gebied van diesels en milieu is het niet verstandig nog een kitcar met dieselmotor te gaan bouwen. Er komen steeds meer beperkingen van gebruik voor dieselvoertuigen in met name de steden. De trend zal de komende tijd meer gaan naar alternatieve vormen van motorisering zoals verder ontwikkelde direkt ingespoten benzinemotoren. Elektromotoren of hybride kan ook maar de kosten van de componenten zoals accu’s, gecertificeerde controllers etc worden te hoog gevonden voor de hobbyist in vergelijk met de kosten voor een brandstofmotor en het is dan ook niet rendabel gezien het weinig aantal km wat met kitcars gereden wordt.

Geen gezeur. Gelijk met kenteken kan ook

De grootste groep kitcareigenaren heeft de voorkeur om een kitcar te kopen die al rijdt of in elk geval al geregistreerd is om hem dan pas op te knappen.
Niet iedereen is in staat of heeft zin om vele honderden uren te besteden aan het bouwen van een auto met onzekerheid van wetgeving en kosten voor registratie in de toekomst.
Een beetje opknappen of eventueel deels herbouwen (bijvoorbeeld een andere motor er in) kan ook al een leuke intensieve hobby zijn.
Wij kunnen adviseren over kitcars en kunnen het Nederlandse kenteken regelen. Dit is geen sinicure . Voor registratie in oa  Belgie en Duitsland hebben we goede contacten. Niet alle kitcars kunnen daar toegelaten dus informeer vooraf, wij weten als geen ander wat wel en niet mogelijk is.
    Een gebruikte kitcar aanschaffen kan vaak al voordeliger zijn dan enkel de kosten van de registratieprocedure van een nieuwe evenredige kitcar.
Wees dus voorbereid voor je een kitcar nieuw wilt bouwen.