Hoe bouw je er een en hoe kom je dan aan een kenteken en wat kost dat ongeveer?

De kitcars met nieuw eigen chassis zonder typegoedkeuring moeten altijd een nieuwe individuele registratie keuring doorlopen, en krijgen altijd een nieuw bouwjaar. Vroeger kreeg men nog wel eens een oud bouwjaar van de donorauto (age related genaamd in Engeland) op basis van de oude componenten (dit was dan gunstig voor emissie eisen en lage import bpm) maar dit wordt niet meer zo gedaan. Het voertuig wordt altijd nieuw. Wel houdt men soms nog het oude kentekennummer in Engeland maar dat is voor het Nederlandse verhaal verder niet relevant.

De kitcars die gebruik maken van een donor chassis en aandrijflijn, hoeven meestal geen kenteken toelatingsprocedure te ondergaan of enkel een simpele carrosseriewijziging. Die behouden de identiteit van de donor auto en daarmee ook het bouwjaar (zgn tweederde regeling). Dit heeft als voordeel dat je geen geld kwijt bent, of heel weinig,  aan registratiekosten en belasting/bpm en veelal kunt volstaan met techniek uit de periode van de donorauto (Dit soort kitcars hebben een wat negatieve bijklank in de publieke-perceptie achtergelaten bij het fenomeen kitcar) . Ook belastingtechnisch is dit een voordeel omdat er niet opnieuw bpm hoeft te worden betaald. Bekende voorbeelden zijn, VW kever gebaseerde buggies, Bonito, Porsche speedster, 2cv kitcars als Burton en Lomax etc..allemaal op zelfdragend chassis van de donor met een nieuw jasje. Maar ook de body conversies (veelal replica’s) van bestaande auto’s als Toyota, Pontiac Fiero zijn populair en vallen feitelijk onder het fenomeen kitcar. Zo leent een Toyota MR2 zich met de middenmotor prima voor body conversie van diverse exotitsche sportwagens.

2016** Let op dat per 2016 het inkorten van een VW chassis niet meer geaccepteerd wordt mbt behoud van de identiteit van de VW. Het inkorten van een VW chassis wordt niet meer gezien als behoud van chassis in de 2/3 regeling. Hierdoor is een Volkswagen kever chassis alleen nog interessant voor bodyconversies op de standaard wielbasis waardoor modellen als een 356 speedster en korte strandbuggy niet meer goedkoop geregistreerd kunnen worden op oud bouwjaar van de donor maar moeten voldoen aan de nieuwste technische milieu en veiligheids eisen en derhalve dus een nieuw bouwjaar krijgen.

Een kitcar is dus niet per definitie een replica. Replica’s cq “samengestelde afgeleiden van”… daarentegen zijn ook niet altijd een kitcar. Sommige replica’s/afgeleiden worden niet als kit verkocht namelijk maar enkel “fabrieks”klaar.  Van dergelijke afgeleide concepten zijn mooie doorontwikkelde voorbeelden te vinden als het Nederlandse merk Donkervoort.

Het fenomeen kitcar dateert feitelijk al van sinds er auto’s zijn, maar heeft zn naam gekregen in Engeland in de jaren 50 waar merken als Lotus, auto’s in componentvorm gingen verkopen omdat dit ook belastingtechnisch voordelen opleverde (vrijstelling btw bijvoorbeeld op kits in de jaren 60)

Een Kitcar bouwen, is dat wel haalbaar en kan je er de weg dan ook nog mee op?

Het belangrijkste punt na het vervaardigen van de kitcar met eigen nieuw chassis, als je er buiten het race-circuit ook echt de weg mee op wilt, is de toelatingskeuring.

Keuren in Nederland of Engeland?

Deze individuele toelatingskeuring is sinds 2009 en praktisch sinds 2010 zelfs ook in Nederland mogelijk voor elk individueel vervaardigd voertuig. Er is een heel draaiboek te vinden van eisen waar je auto aan moet voldoen. Die eisen zijn wettelijk geregeld volgens Europeesche regelgeving.
Je vindt deze eisen hier bij deRDW.

Echter, gezien de kosten die de Nederlandse keuring met zich meebrengt (minimaal ca 3000 euro zonder herkeuringskosten,ik heb eindbedragen gezien van 7000 euro!) adviseer ik de individuele keuring via Engeland te laten organiseren. Wij kunnen hierin adviseren. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten, zo blijkt steeds weer. Zelfs als je de reiskosten meerekent om de auto naar Engeland te brengen en weer terug te halen, ben je in de regel veel goedkoper uit en veel sneller door de keuring heen dan in Nederland, mede omdat de keuringsinstantie VOSA in Engeland veel geroutineerder is in het uitvoeren van deze keuringen dan de Nederlandse keuringsinstantie.  In de regel zijn de keuringskosten in Engeland met totaal ca 1000 euro wel bekeken. Dat is wel excl. reiskosten en evt. herstelkosten in geval van onvolkomenheden aan je auto die je moet uitbesteden ter plaatse als de auto zakt voor de keuring. Let op, deze bedragen zijn indicaties op basis van “van horen zeggen” van klanten en collega bedrijven in de UK!

De eisen voor de Engelse keuring zijn nagenoeg hetzelde als die bij de Nederlandse keuring op enkele punten na en dat zijn:
Geluidsmeting wordt anders uitgevoerd, gordelbevestiging is enkel een visuele inspektie in Engeland, lichtbeeld verlichting en positie mistlamp dient voor Engeland in orde te zijn. Snelheidsmeter dient in mijlen per uur aan te geven ipv km/u. Emissie eisen zijn in sommige gevallen lichter dan in Nederland. Er wordt in Engeland strenger gelet op scherpe delen aan zowel voorwielophanging, interieur/exterieur.

Heeft men de Engelse keuring doorstaan, dan wordt er een nieuw Engels kenteken op de auto afgegeven met dus nieuw bouwjaar (datum eerste toelating).
Bij import in Nederland dient er rekening worden gehouden met de Nederlandse geluidsnorm, emissie en verlichtingseisen. Bij import in Nederland wordt door de RDW extra gecontroleerd op dat de auto voldoet aan de permanente eisen van zn bouwjaar.  Verder zijn en nog wat specifieke zaken waarop gelet moet worden bij kitcarimport als het aankomt op voertuigidentificatie. Ik raad aan om hier contact op te nemen gezien de valkuilen waar men nog mee te maken krijgt als men niet goedbeslagen ten ijs komt.

Advies is je auto dus zo te bouwen dat hij zowel voor de Nederlandse import als voor de Engelse keuring voldoet aan de eisen in beide landen danwel dat je dit eenvoudig aan kunt passen. Zo heb ik hier bijvoorbeeld koplampen die voor beide landen een juist lichtbeeld geven, je hoeft dan geen koplampen te wisselen per land.

**2019 Let op dat ivm de Brexit het mogelijk zo kan lopen dat engelse kentekens voor kitcars niet meer geaccepteerd gaan worden door de RDW. We adviseren dus om een keuring niet meer via engeland te plannen voordat er duidelijkheid is over de wetgeving tav Engelse import auto’s na de Brexit.  

Belangrijk punt tav je techniek is dus ook: zorg dat je motor voldoet aan de emissie-eisen volgens de permanente eisen in Nederland van het jaar van eerste registratie/keuring!
Een kitcar bouwen met oude motoren zonder geregeld emissiebestrijdingssysteem kan dus niet meer TENZIJ het een driewielig motorvoertuig is (zie categorie L5e) . Hiervoor gelden geen emissie eisen en is de keuring voordeliger en simpeler.

Al met al is het prima te doen, als je netjes werkt, om een auto te bouwen die de keuring zal halen.
Dit keuringsproces ging eigenlijk altijd al zo, en grofweg waren dus de kosten van een kenteken incl. verslepen naar en van Engeland 1500-2000 euro Plus eventueel herstelwerkzaamheden/herkeuringskosten en dergelijke.

Maar met een goedkeuring zijn we er nog niet in Nederland. Er moet nog geld naar Vadertje Staat bij de gratie Gods of welk doel het ook moge dienen, daar kom het dan: 

De BPM en slurptax

Sinds 2010 is men de wijze van bepalen van BPM, belasting personenauto’s en motorrijwielen, gaan veranderen voor M1 voertuigen (bijna alle kitcars zijn M1 voertuigen maar dus NIET de L5e driewielige motorvoertuigen met een “motorfietskarakter” zoals de MEV Tr1ke).  Er is een sekte op deze wereld die ons bang maakt voor opwarming van de aarde en dat schijnt in dit land met name door auto’s te komen en daarvoor moet natuurlijk betaald worden want dan blijft de aarde koel, schoon en goed en sommige mensen worden er nog beter van ook…..

Aanvankelijk werd de bpm bepaald aan de hand van de nieuwwaarde van de auto. Hoe duurder de auto, hoe meer bpm men diende te betalen.
Voor kitcars was dit een gunstige regeling gezien de relatief lage kosten van alle veelal gebruikte componenten. Hierdoor bleef de bpm meestal ver onder het nivo van dat van een goedkope doorsnee-productie auto. Dit is nog steeds het geval bij de driewielige kitcars welke daardoor met “enkel” de keuring en aanschaf van componenten nagenoeg betaald zijn.

Echter, men moest iets anders verzinnen en zo deed de slurptax stapsgewijs zijn intrede. Sinds 2013 is het zo dat er geen bpm meer over cataloguswaarde wordt betaald maar puur over co2 uitstoot. In de bovengenoemde folder van de RDW kan je precies lezen hoe de co2 bepaald wordt bij kitcars. Aangezien van individueel gebouwde voertuigen de co2 waarde onbekend is wordt die voor benzineauto’s berekend adhv ledig gewicht en motorvermogen. Dit is een soort benaderingsformule adhv de praktijk. Met een automaat valt de co2 iets lager uit dan met een handbak zoals je in de folder kunt zien.  Let op dat bij auto’s met veel vermogen (met name Cobra’s met v8 en dergelijke) deze slurptax enorm op loopt en zelfs vele malen hoger kan uitvallen dan enkel de bouwkosten van de auto.

BPM vrij 

Er zijn echter wel mogelijkheden om bpm vrij te bouwen met elektrische aandrijving, want dat is natuurlijk uitstootvrij als je rijdt. Over de kolencentrales die je accu’s daarna gaan bijladen en vervuilende accuproductie hebben we het maar niet.

***2018 gezien de politieke ontwikkelingen op gebied van diesels en milieu lijkt het mij niet verstandig nog een kitcar met dieselmotor te gaan bouwen. Er komen steeds meer beperkingen van gebruik voor dieselvoertuigen in met name de steden. Bovendien worden dieselmotoren niet meer schoner waardoor de trend meer zal gaan naar alternatieve vormen van motorisering zoals verder ontwikkelde direkt ingespoten benzinemotoren. Elektromotoren of hybride kan ook maar de kosten van de componenten zoals accu’s, gecertificeerde controllers etc worden te hoog gevonden voor de hobbyist in vergelijk met de kosten voor een brandstofmotor en het is dan ook niet rendabel gezien het weinig aantal km wat met kitcars gereden wordt.

Geen gezeur. Gelijk met kenteken kan ook

De grootste groep kitcareigenaren heeft de voorkeur om een kitcar te kopen die al rijdt of in elk geval al geregistreerd is om hem dan pas op te knappen.
Niet iedereen is in staat of heeft zin om vele honderden uren te besteden aan het bouwen van een auto met onzekerheid van wetgeving en kosten voor registratie in de toekomst.
Een beetje opknappen of eventueel deels herbouwen (bijvoorbeeld een andere motor er in) kan ook al een leuke intensieve hobby zijn.
Je vindt hier bij Kitcarcollection het grootste aanbod van gebruikte kitcars ter wereld die op alle manieren naar wens kunnen worden afgeleverd, ook met links stuur of wat je maar wilt. Voor de hier geleverde kitcars regelen we het Nederlandse kenteken erbij. Dit is geen sinicure en enkel mogelijk bij de door ons geleverde kitcars. Voor registratie in oa  Belgie en Duitsland hebben we goede contacten. Niet alle kitcars kunnen daar toegelaten dus informeer vooraf, wij weten als geen ander wat wel en niet mogelijk is.
    Een gebruikte kitcar aanschaffen kan vaak al voordeliger zijn dan enkel de kosten van de registratieprocedure van een nieuwe evenredige kitcar.
Wees dus voorbereid voor je een kitcar nieuw wilt gaat bouwen.