Kitcars… geschiedenis

Kitcar, definitie en geschiedenis

Het fenomeen kitcar cq circulaire auto, gaat verder terug dan velen denken. Al in 1896 kwam de Engelsman Thomas Hyler White met het concept van een zelf te bouwen auto. Dit werd beschreven in diverse uitgaven van het engelse tijdschrift “The English mechanic, in diverse edities tussen 1896 en 1905”

In 1912 tot 1914 kwam in Amerika “The Lad’s car” op de markt, uitgebracht door Niagara Motorcompany,  welke als kit gekocht kon worden in componentvorm.
Zie hier wat documentatie erover, het frappante is dat de documentatie destijds vollediger was dan menig handleiding die momenteel door kitcarfabrikanten wordt geleverd.
any young boy could assemble it with this Instruction Booklet” Click foto’s voor volle versie.

theladscar (3) theladscar (2) theladscar (1) theladscar (8) theladscar (7) theladscar (6) theladscar (5) theladscar (4)

Met name in de jaren 50, toen polyester zijn intrede deed als goedkoop en licht carrosserie materiaal, kreeg het fenomeen kitcar meer bekendheid, vooral in Engeland.
De Engelse regering had als leuk financieel voordeel gesteld dat over een auto in componentvorm, geen btw hoefde te worden betaald. Voorwaarde was dan wel weer dat er geen bouwhandleiding verschaft mocht worden, wat de meeste engelse kitcarfabrikanten overigens nog steeds niet doen. Een van de eerste bekende kitcars was wel de Lotus 7 van Colin Chapman. Chapman leverde er een sloophandleiding bij van de donorauto. Dat mocht dan weer wel….

Een kitcar is een samengesteld motorvoertuig dat in componenten (kit) wordt geleverd teneinde die samen te voegen tot rijdend geheel. Een kitcar is al dan niet gebaseerd op een bestaand of nieuw chassis, en voor het samenstellen van het voertuig wordt gebruik maakt van de technische componenten van meestal een of meerdere bestaande (donor) voertuigen. 

Hoofdcomponenten die veelal uit het “donor”voertuig komen zijn motor, versnellingsbak, aandrijfassen/differentieel, koelsysteem, remmerij en stuurinrichting maar soms ook bedrading en zelfs de wielophanging /assen. De mate van donordelen- gebruik hangt af van de geavanceerdheid van de kitcar. Veel modernere kits gebruiken eigen wielophanging, aftermarket remmerij en meestal eigen chassis omdat maar weinig bestaande auto chassis zich lenen voor de lichtere kitcarmodellen en veel oude chassis niet meer van deze tijd zijn betreft vereiste rij-eigenschappen.
Het meest gebruikte concept is dat van de Lotus-7 achtige kitcars, zoals reeds vermeld ontstaan in de jaren 50, maar ook Cobra’s bijvoorbeeld zijn populaire modellen.

Kitcars hebben in Nederland na de milleniumwisseling enorm aan populariteit en aanhang gewonnen. Naast de 2cv en VW kever gebaseerde kitcars was er nu ruime keus om geavanceerdere en vooral veel modernere chassis en componenten samen te voegen tot auto’s met rij-eigenschappen van deze tijd, zelfs meetbaar met de duurste productie sportwagens. Diverse bedrijven in Nederland wierpen zich op als vertegenwoordiger van een of meer van de veelal Engelse kitcarmerken die voordelige kits leverden overigens van uiteenlopende kwaliteit.
En daar kom je op een van de leukste eigenschappen van kitcars, voor weinig geld een auto met superauto prestaties en/of uitstraling….. geheel naar eigen inzicht van de bouwer gemaakt.