Wat is een kitcar, hoe bouw je er een en hoe kom je dan aan een kenteken?

Kitcar geschiedenis

Het fenomeen kitcar gaat verder terug dan velen denken. Al in 1896 kwam de Engelsman Thomas Hyler White met het concept van een zelf te bouwen auto. Dit werd beschreven in diverse uitgaven van het engelse tijdschrift "The English mechanic, in diverse edities tussen 1896 en 1905"

In 1912 tot 1914 kwam in Amerika "The Lad's car" op de markt, uitgebracht door Niagara Motorcompany,  welke als kit gekocht kon worden in componentvorm.
Zie hier wat documentatie erover, het frappante is dat de documentatie destijds vollediger was dan menig handleiding die momenteel door kitcarfabrikanten wordt geleverd.
" any young boy could assemble it with this Instruction Booklet" Click foto's voor volle versie.

theladscar (3) theladscar (2) theladscar (1) theladscar (8) theladscar (7) theladscar (6) theladscar (5) theladscar (4)

Met name in de jaren 50, toen polyester zijn intrede deed als goedkoop en licht carrosserie materiaal, kreeg het fenomeen kitcar meer bekendheid, vooral in Engeland.
De Engelse regering had als leuk financieel voordeel gesteld dat over een auto in componentvorm, geen btw hoefde te worden betaald. Voorwaarde was dan wel weer dat er geen bouwhandleiding verschaft mocht worden, wat de meeste engelse kitcarfabrikanten overigens nog steeds niet doen. Een van de eerste bekende kitcars was wel de Lotus 7 van Colin Chapman. Chapman leverde er een sloophandleiding bij van de donorauto. Dat mocht dan weer wel....

Een kitcar is een samengesteld motorvoertuig dat in componenten (kit) wordt geleverd teneinde die samen te voegen tot rijdend geheel. Een kitcar is al dan niet gebaseerd op een bestaand of nieuw chassis, en voor het samenstellen van het voertuig wordt gebruik maakt van de technische componenten van meestal een of meerdere bestaande (donor) voertuigen. 

Hoofdcomponenten die veelal uit het "donor"voertuig komen zijn motor, versnellingsbak, aandrijfassen/differentieel, koelsysteem, remmerij en stuurinrichting maar soms ook bedrading en zelfs de wielophanging /assen. De mate van donordelen- gebruik hangt af van de geavanceerdheid van de kitcar. Veel modernere kits gebruiken eigen wielophanging, aftermarket remmerij en meestal eigen chassis omdat maar weinig bestaande auto chassis zich lenen voor de lichtere kitcarmodellen en veel oude chassis niet meer van deze tijd zijn betreft vereiste rij-eigenschappen.
Het meest gebruikte concept is dat van de Lotus-7 achtige kitcars, zoals reeds vermeld ontstaan in de jaren 50, maar ook Cobra's bijvoorbeeld zijn populaire modellen.

De kitcars met nieuw eigen chassis zonder typegoedkeuring moeten altijd een nieuwe individuele registratie keuring doorlopen, en krijgen altijd een nieuw bouwjaar. Vroeger kreeg men nog wel eens een oud bouwjaar van de donorauto (age related genaamd in Engeland) op basis van de oude componenten (dit was dan gunstig voor emissie eisen en lage import bpm) maar dit wordt niet meer zo gedaan. Het voertuig wordt altijd nieuw. Wel houdt men soms nog het oude kentekennummer in Engeland maar dat is voor het Nederlandse verhaal verder niet relevant.

De kitcars die gebruik maken van een donor chassis en aandrijflijn, hoeven meestal geen kenteken toelatingsprocedure te ondergaan of enkel een simpele carrosseriewijziging. Die behouden de identiteit van de donor auto en daarmee ook het bouwjaar (zgn tweederde regeling). Dit heeft als voordeel dat je geen geld kwijt bent, of heel weinig,  aan registratiekosten en belasting/bpm en veelal kunt volstaan met techniek uit de periode van de donorauto (Dit soort kitcars hebben een wat negatieve bijklank in de publieke-perceptie achtergelaten bij het fenomeen kitcar) . Ook belastingtechnisch is dit een voordeel omdat er niet opnieuw bpm hoeft te worden betaald. Bekende voorbeelden zijn, VW kever gebaseerde buggies, Bonito, Porsche speedster, 2cv kitcars als Burton en Lomax etc..allemaal op zelfdragend chassis van de donor met een nieuw jasje. Maar ook de body conversies (veelal replica's) van bestaande auto's als Toyota, Pontiac Fiero zijn populair en vallen feitelijk onder het fenomeen kitcar. Zo leent een Toyota MR2 zich met de middenmotor prima voor body conversie van diverse exotitsche sportwagens.

Een kitcar is dus niet per definitie een replica. Replica's cq "samengestelde afgeleiden van"... daarentegen zijn ook niet altijd een kitcar. Sommige replica's/afgeleiden worden niet als kit verkocht namelijk maar enkel "fabrieks"klaar.  Van dergelijke afgeleide concepten zijn mooie doorontwikkelde voorbeelden te vinden als het Nederlandse merk Donkervoort.

Het fenomeen kitcar dateert feitelijk al van sinds er auto's zijn, maar heeft zn naam gekregen in Engeland in de jaren 50 waar merken als Lotus, auto's in componentvorm gingen verkopen omdat dit ook belastingtechnisch voordelen opleverde (vrijstelling btw bijvoorbeeld op kits in de jaren 60)

Kitcars hebben in Nederland na de milleniumwisseling enorm aan populariteit en aanhang gewonnen. Naast de 2cv en VW kever gebaseerde kitcars was er nu ruime keus om geavanceerdere en vooral veel modernere chassis en componenten samen te voegen tot auto's met rij-eigenschappen van deze tijd, zelfs meetbaar met de duurste productie sportwagens. Diverse bedrijven in Nederland wierpen zich op als vertegenwoordiger van een of meer van de veelal Engelse kitcarmerken die voordelige kits leverden overigens van uiteenlopende kwaliteit.
En daar kom je op een van de leukste eigenschappen van kitcars, voor weinig geld een auto met superauto prestaties en/of uitstraling..... geheel naar eigen inzicht van de bouwer gemaakt.

 

Een Kitcar bouwen, is dat wel haalbaar en kan je er de weg dan ook nog mee op?

Het belangrijkste punt na het vervaardigen van de kitcar met eigen nieuw chassis, als je er buiten het race-circuit ook echt de weg mee op wilt, is de toelatingskeuring.

Keuren in Nederland of Engeland?

Deze individuele toelatingskeuring is sinds ca 2010 zelfs ook in Nederland mogelijk voor elk individueel vervaardigd voertuig. Er is een heel draaiboek te vinden van eisen waar je auto aan moet voldoen. Die eisen zijn wettelijk geregeld volgens Europeesche regelgeving.
Je vindt deze eisen hier bij deRDW.

Echter, gezien de kosten die de Nederlandse keuring met zich meebrengt (minimaal ca 3000 euro zonder herkeuringskosten,ik heb eindbedragen gezien van 7000 euro!) adviseer ik de individuele keuring via enkelen van mijn leveranciers in Engeland te laten organiseren. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten, zo blijkt steeds weer. Zelfs als je de reiskosten meerekent om de auto naar Engeland te brengen en weer terug te halen, ben je in de regel veel goedkoper uit en veel sneller door de keuring heen dan in Nederland, mede omdat de keuringsinstantie VOSA in Engeland veel geroutineerder is in het uitvoeren van deze keuringen dan de Nederlandse keuringsinstantie.  In de regel zijn de keuringskosten in Engeland met totaal ca 1000 euro wel bekeken. Dat is wel excl. reiskosten en evt. herstelkosten in geval van onvolkomenheden aan je auto die je moet uitbesteden ter plaatse als de auto zakt voor de keuring. Let op, deze bedragen zijn indicaties op basis van "van horen zeggen" van klanten en collega bedrijven in de UK!

Keuringseisen van de VOSA vind je hier bij de Engelse DVLA: https://www.gov.uk/government/publications/iva-manual-for-vehicle-category-m1

De eisen voor de Engelse keuring zijn nagenoeg hetzelde als die bij de Nederlandse keuring op enkele punten na en dat zijn:
Geluidsmeting wordt anders uitgevoerd, gordelbevestiging is enkel een visuele inspektie in Engeland, lichtbeeld verlichting en positie mistlamp dient voor Engeland in orde te zijn. Snelheidsmeter dient in mijlen per uur aan te geven ipv km/u. Emissie eisen zijn in sommige gevallen lichter dan in Nederland. Er wordt in Engeland strenger gelet op scherpe delen aan zowel voorwielophanging, interieur/exterieur.

Heeft men de Engelse keuring doorstaan, dan wordt er een nieuw Engels kenteken op de auto afgegeven met dus nieuw bouwjaar (datum eerste toelating).
Bij import in Nederland dient er rekening worden gehouden met de Nederlandse geluidsnorm, emissie en verlichtingseisen. Bij import in Nederland wordt door de RDW extra gecontroleerd op dat de auto voldoet aan de permanente eisen van zn bouwjaar.  Verder zijn en nog wat specifieke zaken waarop gelet moet worden bij kitcarimport als het aankomt op voertuigidentificatie. Ik raad aan om hier contact op te nemen gezien de valkuilen waar men nog mee te maken krijgt als men niet goedbeslagen ten ijs komt.

Advies is je auto dus zo te bouwen dat hij zowel voor de Nederlandse import als voor de Engelse keuring voldoet aan de eisen in beide landen danwel dat je dit eenvoudig aan kunt passen. Zo heb ik hier bijvoorbeeld koplampen die voor beide landen een juist lichtbeeld geven, je hoeft dan geen koplampen te wisselen per land.

Belangrijk punt tav je techniek is dus ook: zorg dat je motor voldoet aan de emissie-eisen volgens de permanente eisen in Nederland van het jaar van eerste registratie/keuring!
Een kitcar bouwen met oude motoren zonder geregeld emissiebestrijdingssysteem kan dus niet meer TENZIJ het een driewielig motorvoertuig is (zie categorie L5e) . Hiervoor gelden geen emissie eisen en is de keuring voordeliger en simpeler.

Al met al is het prima te doen, als je netjes werkt, om een auto te bouwen die de keuring zal halen.
Dit keuringsproces ging eigenlijk altijd al zo, en grofweg waren dus de kosten van een kenteken incl. verslepen naar en van Engeland 1500-2000 euro Plus eventueel herstelwerkzaamheden/herkeuringskosten en dergelijke.

Maar met een goedkeuring zijn we er nog niet in Nederland. Er moet nog geld naar Vadertje Staat bij de gratie Gods of welk doel het ook moge dienen, daar kom het dan: 

De BPM en slurptax

Sinds 2010 is men de wijze van bepalen van BPM, belasting personenauto's en motorrijwielen, gaan veranderen voor M1 voertuigen (bijna alle kitcars zijn M1 voertuigen maar dus NIET de L5e driewielige motorvoertuigen met een "motorfietskarakter" zoals de MEV Tr1ke).  Er is een sekte op deze wereld die ons bang maakt voor opwarming van de aarde en dat schijnt in dit land met name door auto's te komen en daarvoor moet natuurlijk betaald worden want dan blijft de aarde koel, schoon en goed en sommige mensen worden er nog beter van ook.....

Aanvankelijk werd de bpm bepaald aan de hand van de nieuwwaarde van de auto. Hoe duurder de auto, hoe meer bpm men diende te betalen.
Voor kitcars was dit een gunstige regeling gezien de relatief lage kosten van alle veelal gebruikte componenten. Hierdoor bleef de bpm meestal ver onder het nivo van dat van een goedkope doorsnee-productie auto. Dit is nog steeds het geval bij de driewielige kitcars welke daardoor met "enkel" de keuring en aanschaf van componenten nagenoeg betaald zijn.

Echter, men moest iets anders verzinnen en zo deed de slurptax stapsgewijs zijn intrede. Sinds 2013 is het zo dat er geen bpm meer over cataloguswaarde wordt betaald maar puur over co2 uitstoot. In de bovengenoemde folder van de RDW kan je precies lezen hoe de co2 bepaald wordt bij kitcars. Aangezien van individueel gebouwde voertuigen de co2 waarde onbekend is wordt die voor benzineauto's berekend adhv ledig gewicht en motorvermogen. Dit is een soort benaderingsformule adhv de praktijk. Met een automaat valt de co2 iets lager uit dan met een handbak zoals je in de folder kunt zien.  Ga je nu aan het rekenen met de co2 grammen en de daarmee gepaard gaande kosten dan is het ineens erg schrikken.

Een doorsnee Lotus7 kitcar van 600kg ledig gewicht met ca 120pk doet al snel zo'n 140 gram co2, met 200pk wordt het al snel 200 gram, een Cobra van 1000kg met 400pk doet zo 350 gram of meer. En als je dan gaat kijken bij de belastingdienst hoe de te betalen eurobedragen progressief omhoog gaan met het aantal gram co2 en de belastingvrije voet per jaar lager wordt en de grambedragen hoger (tot bijna 700 euro per gram!!), dan vergaat je alle zin om uberhaubt nog aan deze hobby te willen beginnen. De kitcar die eerst bijna bpm vrij was, die kost nu even 6000 euro bpm om maar eens zo'n beetje met het minimum te beginnen. De wat snellere auto met 200 gram gaat richting 25000 euro bpm! En die leuke Cobra is plots net zo duur in de BPM als een dikke Lamborghini, m.a.w. een veelvoud van de bouwkosten. En dat terwijl een auto gerecycled hebt en een enorme berg productie co2 hebt bespaard wat je nooit meer je uitlaat door krijgt.
Mijn beklag hierover
aan de belastingdienst, argumenten van hergebruik en co2 besparing ten spijt, heeft niet mogen baten, er dient gewoon betaald te worden, dat is de wet.
Correspondentie en uitspraak hierover heb ik hier ter inzage liggen.

Een rekenvoorbeeld, Een Westfield van 650kg met 180 pk benzine automotor en handversnellingsbak komt in de co2 berekening op 167gram co2 per km. Per 1-12 2019 is dan de te betalen bpm: 16080 euro. Dat is dus nog exclusief de kosten van de toelatinskeuring. Kijk naar de prijzen van kant en klare auto's en trek je conclusie. 

De tendens is nu dat er in Nederland de laatste paar jaar nagenoeg dus geen kitcar meer gebouwd wordt met benzinemotoren.  

BPM vrij 

Er zijn echter wel mogelijkheden om bpm vrij te bouwen met elektrische aandrijving, want dat is natuurlijk uitstootvrij als je rijdt. Over de kolencentrales die je accu's daarna gaan bijladen en vervuilende accuproductie en overgesubsidieerde windmolens en zonnepanelen hebben we het maar niet.

En dan is daar de leukste mogelijkheid waar ik zelf een bruikbare potentie in zie, DIESELmotoren. Hoe komt hij daar nu bij, een diesel hoort toch in een traktor?
Die gedachte is verleden tijd. Audi won de 24 uur van Lemans ook met een dieselmotor en kijk maar eens naar de prestaties van modernere diesels van de afgelopen 10 jaar. Er zijn legio voordelige gebruikte diesel aandrijflijnen te bedenken die je in kitcars gebruiken kan. Zuinig, snel, betrouwbaar en vooral ook veiliger ivm brandgevaar.

Hoe dat dan zit met de co2 uitstoot bij diesels en dus met de BPM (zie folder RDW emissies):

2014 In geval van een dieselmotor:
- handgeschakeld: CO2 = 0,108 m – 11,371
- automatische versnellingsbak: CO2 = 0,116 m – 6,432
** m=ledig gewicht in kg.

Zoals je ziet bepaalt enkel het ledig gewicht de co2 uitstoot in tegenstelling tot de berekening bij benzinemotoren waar ook de KW's meetellen.
En daar gaan we Colin Chapmans "add lightness" eens even op toepassen.
De handgeschakelde versie is in dit geval iets voordeliger dan de automaatbak.

Vul maar eens in 600kg ledig gewicht, dan kom je uit op 53 gram co2.  Aangezien de vrije voet vastgesteld is op 70 gram co2 heb je geen bpm en geen dieseltoeslag.
Helemaal gratis dus, net als een dure stekkerauto en volgens de wet dus superschoon (wet en praktijk zijn heel verschillende dingen).
Tot welke uitstoot ben je dan Bpm vrij? Snel rekenen: 50 = 0,108m - 11,371  <=> m= 61,371/0,108  = 568 kg.   

Een ledig gewicht realiseren van 568kg  is te doen voor een handgeschakelde Lotus 7 diesel al kan ik verder geen garanties geven voor toekomstige belastingmaatregelen.

Conclusie, met een diesel ligt de belastingvrije voet bij ca 568kg maar dan nog zit je onder de 1000kg met zeer betaalbare bedragen waardoor nagenoeg elke dieselkitcar nagenoeg bpm vrij te realiseren is.
** dit verhaal geldt t/m 2016 vanuit onze ervaring en de openbaar verstrekte gegevens van RDW en Belastingdienst. Aan deze info kunnen geen rechten worden ontleend. Wij adviseren zelf te informeren bij de betreffende instanties als u buiten ons om een kitcar bouwen wilt om teleurstelling achteraf te voorkomen.

Geen gezeur. Gelijk met kenteken kan ook

De grootste groep kitcareigenaren heeft de voorkeur om een kitcar te kopen die al rijdt of in elk geval al geregistreerd is om hem dan pas op te knappen.
Niet iedereen is in staat of heeft zin om vele honderden uren te besteden aan het bouwen van een auto met onzekerheid van wetgeving en kosten voor registratie in de toekomst.
Een beetje opknappen of eventueel deels herbouwen (bijvoorbeeld een andere motor er in) kan ook al een leuke intensieve hobby zijn.
Je vindt hier bij Kitcarcollection het grootste aanbod van gebruikte kitcars ter wereld die op alle manieren naar wens kunnen worden afgeleverd, ook met links stuur of wat je maar wilt. Voor de hier geleverde kitcars regelen we het Nederlandse kenteken erbij. Dit is geen sinicure en enkel mogelijk bij de door ons geleverde kitcars. Voor registratie in oa  Belgie en Duitsland hebben we goede contacten. Niet alle kitcars kunnen daar toegelaten dus informeer vooraf, wij weten als geen ander wat wel en niet mogelijk is.
Een gebruikte kitcar aanschaffen kan vaak al voordeliger zijn dan enkel de kosten van de registratieprocedure van een nieuwe evenredige kitcar.
Wees dus voorbereid voor je een kitcar nieuw wilt gaat bouwen.